29.10.10

Akustiline madalröhkkond

Läinud nädalal saabus meie tänavale akustiline madalröhkkond nii ida- kui läänekaarest. Idatuulte möjusfääris painkevat villat on tabanud mopsikutsikas, kelle varahommikusi valjuhäälseid kohanemisraskusi, iiliti 15-20m/s, kandub ka Maadi kaugematesse piirkondadesse. Peamiselt väljendub saabunud helifront enneolematus piiksumise ning röhkimise sünteesis, mis laskub maapinnale uues koerteleksikas häälikuühendi äuu-äuu-äuu näol, esitatuna kolmanda oktaavi do-dieesi piirkonnas kogu mikrotonaalsusspektri ulatuses.

Ka läänekaares paiknevas pisikeses moshees puhuvad uued tuuled. Senini nauditavat kölaatmosfääri tekitanud muezzin on kaugenenud teadmata suunas. Toiduahela madalamatelt astmetelt on töusmas uus staar, kes oma varajases loominguperioodis eelistab katsetada minimalismiga, astudes otsustavalt John Cage'i kandadele. Enam ei ruuli 4'33'', vaid 4h4'33'' vaikust. Veel ei ole teada, kas vokaalkunstniku sönum ei peitu juhuslikult siiski mitte neljatunnist vaikust katkestavas kolmetoonilises sekventsis toonika-teine aste-juhttoon-toonika.

Kahest suunast läheneva frondi kollideerumisel maja number 4 kohal tekivad aga uudsed akustilised keeristormid. Kohalikele elanikele on seks puhuks körgematest sfääridest edastatud tungiv kodust lahkumise vajadus. Kuid vaadakem asja positiivsest küljest! Juba kolm päeva absoluutses ajalises ja helistikulises sünkroonis laekuvad helisünteesid allaa-illallaast ning äuu-äuu-äuust vajavad veel lahtimötestamist ning pakuvad ühtlasi meeldivat vaimset vaheldust su dokule.

Vaadakem ilma ka kaugemates piirkondades. Läänemere suunast ning loodekaartest üheaegselt liikuma hakanud muusikud Rigmor Gustafsson ning Viini Raadio keelpillikvartett kohtusid täpset Kairo ooperiteatri aladel ning andsid ühise kontserdi alapealkirjaga 'jazz meets classic'. Vanarahvatarkus ütleb, et paduvihma korral vöta kindlasti isiklik vihmavari kaasa. Seda töetera siinsetele oludele kohandades: Egiptuses kontserti tehes vöta kindlasti isiklik helitehnik kaasa. Suhteliselt igava kontserdi löpuks tulnud üks tösiselt hea (originaal)pala ei kompenseerinud halvast saundist pöhjustatud vahelduvat pilvisust solistitari esituses.

Järgneva nädala prognoos. Palju tehnikaharjutusi klaveril (palju önne naabrid!) ning pikalt oodatud oreliharjutamise alustamine.

1 kommentaar: